12 Ağustos 2020

Çakralar ve çakra dengelemek için beslenmek

 12 Ağustos 2020, 05:40
Ankara

Çakralar ve çakra dengelemek için beslenmek

Sevgili okuyucularım bu yazımda çakralar ve çakra dengelemek konusunda yaptığım araştırma sonunda derlediğim bilgileri sunacağım. 

Çakra, Hintçe bir kelime olup bedenimizdeki enerji merkezleri anlamına gelir. Hintçe'de çakra, çark, tekerlek demektir. Bedenimizdeki yedi çakra enerki giriş çıkış noktalarıdır. Tekerleğe, çarka benzerler. Bu yedi çakranın her biri farklı renkte ve farklı titreşimde enerjidir. Aşağıda kısaca bu yedi çakranın isimlerini vereceğim. Daha önce 8.8.2020 tarihli "Renkler ve Çakralar" isimli yazımda çakraların renklerinin hikmetleri hakkında bilgi sunmuştum.

Kök çakrası: kuyruk sokumundadır ve rengi kırmızıdır.

Sakral çakrası: karın bölgesindedir. Rengi turuncudur.

Solar pileksus çakrası: Göğüs kafesinin alttaki birleştiği yerde göbektedir. Rengi sarıdır. 

Kalp çakrası: Kalp bölgesindedir. Rengi yeşildir.

Boğaz çakrası: Boğazdadır. Rengi mavidir.

Alın çakrası: İki kaşın ortasındadır. Rengi indigodur.

Tepe(taç) çakrası: Başın üstündedir. Rengi mor-menekşedir.

İsterseniz şimdi yediğimiz içtiğimiz gıdaların çakralar üzerindeki etkilerin bakalım. 

[Aşağıdaki bilgi LiveToBloom'dan alınmıştır]

Enerji, evrendeki her şeyin temelidir. Enerjiyi yaratamaz ya da yok edemeyiz sadece farklı kanallara aktarabiliriz. İnsanlar ve hayvanlar, enerjiyi yediği içtiği besinlerden alır.

Peki, yediğiniz besinlerin çakralarınızı yeniden şarj etmeye yarayacak titreşimler yaratabildiğini biliyor muydunuz?

Bu bilgi ile vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu besinleri tüketebilir ve çakralarınızın yeniden denge bulmasını sağlayabilirsiniz.

Besleyici enerji

Çakralarımız, vücudumuzdaki enerji merkezlerini harekete geçirirler. Çakralarımız açıkken kişisel enerji alanımız düzgün çalışır, kendimizi enerjik ve sağlıklı hissederiz.

Çakralarımız kapandığında ne olur?

Her çakra vücudumuzun farklı bir bölgesini ve hayatımızın farklı bir alanını yönetir. 7 çakramızın herhangi birinde oluşacak bir dengesizlik, fiziksel sağlığımızın bozulmasına ve hayatımızın ilgili alanında terslikler yaşamamıza neden olabilir.

Gökkuşağı diyeti ile enerji iyileşmesi

İyi haber şu ki; fiziksel sağlığınızda herhangi bir bozulma meydana gelmeden çakralarınızı temizlemeniz, şarj etmeniz ve dengelemeniz mümkün. Doğru yiyecek tercihleri yaparak çakralarınızı ve hayatınızı iyileştirmeye başlayabilirsiniz.

Gökkuşağı diyeti sadece vücudunuzu sağlıklı kılmakla kalmaz, çakralarınızın da dengelenmesini sağlar. İster kilo vermek isteyin, ister enerjinizi yükseltmek; doğru gıda tercihleri ile bunların hepsini başarabilirsiniz. İşte vücudunuzdaki 7 çakranın dengede kalması ve enerjinizin iyileşmesi için tüketmeniz gereken tüm gıdalar:

Kök çakra açan yiyecekler

Kök çakranız sizi fiziksel dünyaya bağlayan kapıdır. Kök çakra kapalı olduğunda kendinizi güvensiz ve stresli hissedersiniz.

Sebzeler: Pancar, sarımsak, zencefil, şalgam, patates, soğan ve havuç gibi kök sebzeler. Bunları zeytinyağı ve tuz ile kavurarak lezzetli bir öğün yaratabilirsiniz.
Protein: Kırmızı et. Eğer vejetaryen ya da vegansanız kırmızı et yerine kırmızı fasulye, kırmızı mercimek, tofu, yer fıstığı ezmesi ya da yumurta tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı tohumlar: Bulgur, karabuğday, yulaf. Her zaman tam tahılları tercih etmeye özen gösterin.
Kırmızı meyveler: Kırmızı elma, karpuz, nar ve orman meyveleri.
Baharatlar: Frenk soğanı ve kırmızıbiber.
İçecekler: Rooibos ve hibiscus çayları.

Sakral çakra açan yiyecekler

Sakral çakranız duygularınızı ifade etmenizi sağlar. İlişki problemleri, yaratıcılık tıkanmaları ve kontrolü kaybetme duygusu, sakral çakranızın kapalı olduğuna işaret eder.

Sebzeler: Havuç, biber, balkabağı. Bu sebzeleri pişirirken iyileştirici enerjiyi artırmak için zerdeçal, zencefil veya kimyon gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
Turuncu renkli tatlı meyveler: Kavun, mango, bal kabağı, portakal
İçecek: Su
Temiz sıvılar: Çay, tavuk suyu gibi temiz sıvılar. Çayınıza tarçın, vanilya veya bal ekleyebilirsiniz.

Solar plexus çakrasını açan yiyecekler

Bu çakranın dengesi ya da dengesizliği özgüvenimizi doğrudan etkiler. Solar plexus çakrası kapandığında kendimizi aşırı derecede eleştirir ve hayatımızın farklı alanlarında reddedilme korkuları yaşarız.

Sarı renkli meyve ve sebzeler: Sarı biber, mısır, limon ve muz.
Kompleks karbonhidratlar ve tam tahıllar: Tam tahıllar, esmer pirinç, keten tohumu ve ay çekirdeği.
Sindirime yardımcı gıdalar: Kefir, kombucha, yoğurt.
İçecekler: Papatya çayı, nane çayı, zencefil çayı.

Kalp çakrasını açan yiyecekler

Kalp çakrası bizim sevgi ile aramızdaki enerji akışını sağlayan kapıdır. Kalp çakrası kapalı olduğunda yalnızlık duyar, terk edilme korkusu yaşarız.

Yeşil yapraklı sebzeler: Kale, marul, ıspanak, brokoli, taze fasulye ve diğer yeşil yapraklılar.
Yeşil alkali meyveler: Misket limonu, yeşil elma, avokado.
İçecekler: Yeşil çay.
Baharatlar: Fesleğen, kekik, kişniş.

Boğaz çakrasını açan yiyecekler

Boğaz çakrası kendimizi nasıl ifade ettiğimizi belirler. Bu çakra kapandığında kendimizi iradesiz hissederiz.

İçecekler: Taze meyve suları ve bitki çayları.
Meyveler: Yaban mersini gibi mavi renkli meyveler, elma, şeftali, armut, kayısı, erik.

Üçüncü göz çakrasını açan yiyecekler

Üçüncü göz çakrası problem çözme yeteneğimizi etkiler. Bu çakranın kapalı olması duygusal dengesizlikler yaşamamıza neden olur.

Kuruyemiş, bakliyat ve tohumlar: Çiğ ceviz, çiğ badem, haşhaş tohumu.
İçecekler: Su.
Metal detoksu yapan gıdalar: Tam tahıllar ve mantar.
Mor gıdalar: Goji meyvesi, acai meyvesi, üzüm, böğürtlen.

Taç çakra açan yiyecekler

Taç çakra bizim spiritüel merkezimizi ifade eder. Taç çakranın kapalı olması odağımızı kaybetmemize neden olur. Taç çakrayı dengelemek için yiyeceklerden daha önemli olan, ruhumuzu beslememizdir. Hafif yemekler yemek, adaçayı içmek ve tütsü yakmak taç çakranızı yeniden dengeleyecek unsurlardandır. 

Yedi çakranızın da dengede ve açık olması dileği ile, selam ve sevgiler

Kaynak
1. Deepak Chopra
2. LiveToBloom

Hiç yorum yok:

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR (Ömer Sami Ayçiçek. Araştırmacı-Yazar) Bu, Yunus Emre denen şahıs artık çok oluyor! Ben bu veli z...