06 Mayıs 2021

Sufi Ney Meditasyonu ve Farkındalık

6 Mayıs 2021, Ankara

Sufi ney meditasyonu ney sesi ile yapılan ve sufizmin temel prensipleri ile tasarlanmış bir meditasyondur. Meditasyonun anlamı, odaklanmak, yoğunlaşmak ve dikkatini vermektir. Burada odaklanmak (konsantrasyon) dikkatimizi nefesimize, kendimize vermektir. Sizlere öğrettiğim zikir/meditasyon tekniğinde zikrimize/mantraya odaklanıyoruz. Zihnimizden gelip geçen düşünceleri sadece seyrediyoruz. Düşüncelere takılmıyoruz, onlara odaklanmıyoruz. Zikrimize/mantramıza odaklanıyoruz.

Sufi ney meditasyonundan fayda görmek için her gün sabah uyanınca ve her gece yatmadan önce mutlaka yapmalısın. Haydi şimdi başlayalım.

Meditasyona nefesimizin farkındalığı ile başlayalım. Derin bir nefes alın, ciğerlerinizi iyice doldurun. Sonra yavaşça verin. Çok güzel. İstediğim şey şu anda olmak. Nefesi takip etmek. Nefes alıp verdiğimizin farkında olmak ve yüceler yücesi Allah’a şükretmek. Haydi şimdi şükredelim, havayı ve bizi yaratana.

Tekrar derin bir nefes alalım, verelim. Çok güzel. Nefes alırken havanın burnundan girdiğini, akciğerlerinde bronşlara oradan kana oradan hücrelerine ulaştığını düşün, tefekkür et. Nefes verirken kirlenmiş havanın burun deliklerinden çıkışını izle. Şimdi tekrar derin nefes al ve yavaşça ver. Çok güzel

Hayatın bilgeliği kabul ile başlar. Kabullenmek (tevekkül) olgunluktur, kemale ermektir, farkındalıktır. Önce farkında olursun sonra kabul etmeye başlarsın. Farkındalık en basitinden nefesini fark etmekle başlar, sonra oturduğun koltuğu sandalyeyi hissederek, ellerini, başını, tüm bedenini hissederek farkında olursun.

Şimdi dikkatini başına ver, derin nefes al, ver. Yüzünü hissetmeye çalış. Mesela kulaklarını, burnunu, dudaklarını, şimdi de omuzlarını, kollarını, sırtını, belini, dizlerini, ayakların, ayak baş parmakların ve tüm vücudunu bir bütün olarak hisset.

Unutma en uzun yolculuklar ilk adımla başlar. Vücudunu fark etmeye başladıkça farkındalığın artacak. Bu meditasyonlar sana yavaşlamayı öğretecek. Yavaşlama tembellik değildir. Yavaşlarsan geç kalmazsın, aksine işlerini zamanında bitirirsin. Acele edersen geç kalırsın, yavaşlarsan tam olması gereken zamanda varırsın. Yavaşlamak farkında olmaktır. Demini almaktır. Çay demlenmeden içilmez. Demlenmesi için beklemen lazım. Demlelen her şey daha olgundur, daha iyidir. Mesleğin, işin ne olursa olsun yavaşlamayı öğrenmek demlenmektir bilgece hareket etmektir. Aramızda acele hareket edenler var. Bendenizde biraz öyleyim. Gençliğimde, 30lu 40lı yaşlarımda çok aceleciydim. Şimdi artık yavaşlamayı öğrendim. Hala çalışma ile dinlenme dengesini sağlamış değilim. Şirketimizin ve derneğimizin işerinin çokluğu sebebiyle çok çalışmam gerektiğini sanıyorum. Ancak denge ile hareket etmem gerektiğini biliyorum. Bu bilgiyi hayatıma geçirmem lazım.

Yavaşla, doğa acele etmez. Buna rağmen bizlere nice nimetler sunar. Her gün salonumuzun penceresinden dışarı bakarım ve buğday tarlasını seyrederim. Geçen sene ekim ayında çiftçi kardeşim toprak anayı sürdü ve tohumu ekti. Aradan 7 ay geçmesine rağmen henüz buğday 7-10 cm uzunluğunda çime halinde. Olgunlaşıp başağa dönüşmesi için 2-3 ay daha var. Yani tohumun başağa dönüşmesi ve ürün vermesi için toplam 9-10 ay geçmesi gerekiyor. Çok ilginç değil mi?  İnsan hücresinin de gelişip doğması için 9 ay 10 gün geçmesi gerekiyor.

Galip Turpan

Kaynak: 

1. Hakan Mengüç, 

2. Dağarcığımdaki bilgi

Hiç yorum yok:

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR (Ömer Sami Ayçiçek. Araştırmacı-Yazar) Bu, Yunus Emre denen şahıs artık çok oluyor! Ben bu veli z...