31 Mayıs 2021

OkuYorum-Saff Suresi

Değerli okurlarımız selam ve sevgilerimi sunuyorum

Bugün size; tevhidikuranmeali.com web sitesinden okuduğum Saff Suresinin 7  ayetini paylaşmak istiyorum. 


1- Göklerde olanlar ve yerde olanlar Allah’ın tecellileridir ve O, tüm varlıktaki işleyişin yüce sahibidir, tüm varlığa hâkim olandır.

2- Ey iman edenler! Fâil olan siz değilsiniz, bunu neden söylüyorsunuz.

3- Allah’a ait olanı kendinizinmiş gibi söylemeniz büyük bir hatadır, bedenlerinizin işleyişinde fâil olan siz değilsiniz.

4- Muhakkak ki içlerinde Allah sevgisi olan o kimseler; O’nun yolunda hep bir birlik için mücadele ederler. Onlar sanki kenetlenmiş bedenler gibidirler.

5- Mûsâ kavmine demişti ki: Ey kavmim! Sizler benim Allah’ın hakikatlerini gösteren biri olduğumu bildiğiniz halde, neden beni dinlemeyip, bana eziyet ediyorsunuz. Böylece onlar hakk’ tan, doğru yoldan dönenlerden oldular. Onların kalbleri Allah’ın hakikatlerini anlamaktan uzaklaştı. Hakikatleri bırakıp kendi anlayışlarına çıkan kimseler Allah’a yol bulamazlar.

6- Meryemoğlu İsâ da demişti ki: Ey İsrailoğulları! Ben sizlere Allah’ın hakikatlerini gösteren biriyim. Tüm gücümle yasalara uyarım ve benden sonra gelecek bir Resulü müjdeleyenim. Onun işaretleri Hamd üzere olmasıdır. Fakat onlara, apaçık delillerle hakikatleri açıkladığı halde, onlar: Bu apaçık bir aldatmacadır, dediler.

7- Barışa ve huzura davet edildiği halde; Allah hakkında bir şey uyduran, o yalanları aktaran kimseden daha zalim kim olabilir. Zalim kimseler Allah’a yol bulamazlar.

Birinci ayette geçen "sebbeha" kelimesi "onunla olan, varlığından ayrı değil, tecellileri," anlamlarına geliyor. Yani şunu anlıyoruz, biz insanlar, hayvanlar, bitkiler, dağlar, taşlar velhasıl tüm mevcudat O'nunla biriz, O'ndan ayrı değiliz, O'nun tecelli etmesiyiz, ortaya çıkışıyız.

İkinci ve üçüncü ayetlerde yüce Allah "ey iman edenler" diyerek, iman edenlere hitap ediyor. Etmeyenler zaten O'nun mesajlarını anlamıyor ve O'nu bilmiyor. O'nu düşünmüyor. İman edenler olarak bizler şöyle bir düşünelim. Gözümüzle mi görüyoruz? Yoksa beynimizle mi? Gözümüzün retinasına düşen ışık elektrik sinyaline dönüşüyor ve sinirler vasıtasıyla beyne iletiliyor. Beyinde nasıl oluyorsa görüntü kaydediliyor. Beyin ve sinir bilimciler bunu henüz keşfetmiş değiller. Peki hiç düşündünüz mü? Gördüğümüz görüntüyü algılayan farkında olan nedir, kimdir? Gören O'dur. Fail olan O'dur. Vücudumuzun işleyişinde fail olan O'dur. Kalbimizin atmasında fail olan O'dur.

Dördünce ayette ise sevgiye vurgu yapılmaktadır. Kalbi Allah sevgisi ile dolu olanlar, Hakk yolunda Hakikat yolunda birlik içince çalışırlar, mücadele ederler, cihad ederler.

Beşinci ayette ise Hakikatleri bırakıp kendi anlayışlarına göre yaşayan kimseler Allah’a yol bulamazlar denilmektedir. Kendi geçmiş zanlarına sıkıca bağlı olarak yaşayanlar, kainat kitabını okuyamayanlar, kendini bilmeyenler Rabblerini bilemezler

Beşinci ve altıncı ayetlerde Hz. Musa'nın ve Hz. İsa'nın hakikatleri bildirmelerine rağmen İsrailoğullarının inatla kendi geçmiş zanlarında kaldıkları ve Allah'ın hakikatlerini anlayamadıkları anlatılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de daha bir çok ayette Musa ve İsa kıssaları vardır.

Yedinci ayette barış ve huzuru bulmuşların dışındakilerin zalim oldukları ve onların Allah'a yol bulamayacakları söylenmektedir. Zalim kelimesi günümüz Türkçe'sinde farklı anlamda kullanılmaktadır. İnsanlara kötülük eden, işkence eden, öldüren vb anlamları vardır. Ancak kutsal kitaptaki anlamı farklıdır. Allah'ın hakikatlerini inanmayanlara, O'nu anlamayanlara zalim denilmektedir.

Hoş kalın hoşça kalın, Allah aşkıyla Olun.

Galip Turpan

Hiç yorum yok:

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR (Ömer Sami Ayçiçek. Araştırmacı-Yazar) Bu, Yunus Emre denen şahıs artık çok oluyor! Ben bu veli z...