01 Ocak 2021

Sağlık Üzerine Sohbet-01 Hava Kalitesi

 Ankara, 1 Ocak 2021

Sevgili kardeşim yeni yılını kutlar sağlıklı huzurlu ve mutlu bir ömür dileriz.

Yeni yılın bu ilk günüyle birlikte inşaAllah beden, akıl ve ruh sağlığı konusunda edindiğim yeni bilgileri sizlerle paylaşmaya başlayacağız. 

Bugünden itibaren bir süre beden sağlığı üzerine bilgiler paylaşacağız. Güzel Türkçe'mizde "Her şeyin başı sağlık" ve "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" diye iki atasözümüz var. Çok doğru. İnsan ancak bedenen sağlıklı ise sağlıklı ve doğru düşünebilir. Sağlıklı ve doğru düşünmekten ne anlıyoruz. Bu konuları daha sonra konuşacağız. İnsan bedenen sağlıklı ve akıl sağlığı yerindeyse ruhsal doyumu huzuru ve mutluluğu yakalar. Bu cümleden olarak hemen kısaca şunu söyleyelim. Beden inceldiyse, hücreler arınıp kirlerinden temizlendiyse, işte o zaman ruhsal gelişimi gerçekleşir, uyanır, farkındalığı artar. Ruhsal gelişim konusunda şimdilik bu kadar söyleyip geçelim çünkü ilerleyen günlerde ruh konusunda derinlemesine değineceğiz.

Bugünün konusu hava kalitesi. Bedenimizin en temel ihtiyacı temiz kaliteli sağlıklı havadır. Hava canlıların (bitki, hayvan, insan) yaşam enerjisidir. Havanın ruhla da ilişkisi vardır. Havasız 3 dk dan fazla yaşayamayız. Nasıl ki bitkiler havadan aldıkları oksijen, topraktan aldıkları su ve mineraller ve güneş ışığı ile fotosentez yapıp besin üretip büyüyorlar ve hayvanlara ve biz insanlara gıda sunuyorlarsa, bir insanlar da oksijen molekülü sayesinde yediğimiz içtiğimiz gıdaları sentezleyip enerji ve hücre üretip büyüyoruz ve hayatımızı sürdürüyoruz. 

Hava kalitesi bedensel sağlığımızı belirleyen en temel unsur. Zehirli gazlar ile kirlenmiş havayı soluduğumuzda kısa sürede hastalanır ve hatta ölüme gideriz. Bu yazdıklarımızın herkesçe çok iyi bilinen konular olduğunu biliyor. Hava konusunda yazı yazmak kolay değil. Ancak bedenimizin en temel ihtiyacı temiz hava olduğu için bu yazı dizisine hava ile başladık. 

Şimdi size hava ve nefes ile ilgili az bilinen bilgileri paylaşmak istiyoruz. Biliyorsunuz doğumla birlikte alığımız ilk nefes ile ölüm anında verdiğimiz son nefes arasında geçiyor şu kısacık hayat. Nefesin tasavvufta özel bir önemi vardır. Şeyh bilgisini dervişine nefes ile verir. Nefes insan hayatında çok önemlidir. Dilimizde "haydan geldik huya gidiyoruz" diye bir söz vardır. Bu söz esas anlamı çok kişi tarafından bilinmez. Halk arasında yanlış anlamda kullanılır. Doğrusu şudur.  Hayy Allah demektir. Hayy Allah'ın isimlerinden biridir. Hu kelimesi de Allah anlamındadır. Hayy'dan gelip Hu'ya gideriz. Nefes alırken Hayy sesi çıkar, ve nefes verirken Hu sesi çıkar. Ömür dediğimiz Hayy ile Hu arasındadır. 

Size birazda nefes alıp verme tekniğinden bahsedelim. Hint kökenli Ayurveda (sağlık bilimi)'inde uygulanan Pranayama (nefes) tekniği vardır. Yoga'da öğretilen bir nefes tekniğidir.

Sessiz sakin bir odada koltuğa veya yere bağdaş kurup oturun. Gözlerinizi kapatın. Sağ elinizin baş parmağı ile sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinden nefes alın, yine sol burun deliğinizde nefes verin. Sonra sağ elinizin işaret parmağı ile sol burun deliğini kapatıp sağ burun deliğinden nefes alın ve aynı delikten nefes verin. Sonra yukarıdakileri 4-5 dk tekrarlayın. Normal tempoda ve içinizden geldiği gibi derinlikte nefes alıp verin. Zihninizin durulduğunu, dinginleştiğini, huzura kavuştuğunu fark edersiniz. Bu nefes tekniği zikirden/meditasyondan önce yapılır. Bedeni zihni ve ruhu dinlendirir huzura kavuşturur. 

Nefesiniz bol olsun. Allah sağlıklı uzun ömür versin.

Bir sonraki yazımızda su konusunda bildiklerimizi paylaşacağız. 

Selam ve dua ile...

Galip Turpan

Hiç yorum yok:

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR (Ömer Sami Ayçiçek. Araştırmacı-Yazar) Bu, Yunus Emre denen şahıs artık çok oluyor! Ben bu veli z...