09 Eylül 2019

İlim İlim Bilmektir İlim Kendin Bilmektir

9 Eylül 2019
Ankara, 14:51

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendin bilmezsin
Ya nice okumaktır
Okumaktan murat ne
Kişi Hak'kı bilmektir
Çün okudun bilmezsin
Ha bir kuru ekmektir
Okudum bildim deme
Çok taat kıldım deme
Eğer Hak bilmez isen
Abes yere gelmektir
Dört kitabın mânâsı
Bellidir bir elifte
Sen elifi bilmezsin
Bu nice okumaktır
Yiğirmi dokuz hece
Okursun uçtan uca
Sen elif dersin hoca
Mânâsı ne demektir
Yunus Emre der hoca
Gerekse bin var hacca
Hepisinden iyice
Bir gönüle girmektirYunus Emre
Tasavvuf şiirinin en büyük şairi ve mutasavvıf düşünürü sevgili Yunus Emre "İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmez isen, bu nice okumaktır" diyor ilk dörtlükte. Ne kadar güzel ne kadar derin anlamı olan bir deyiştir.

İlimlerin en önemlisi kendini, Öz'ünü bilmektir. Eğer insan kendi içindeki sınırsız sonsuz olanaklar alanını bilmiyorsa, bildiği diğer tüm bilgiler onu gerçek mutluluğa, gerçek özgürlüğe, gerçek huzura kavuşturmayacaktır. 

Dünya'nın tüm bilgilerine sahip olsanız, gerçek doyuma ulaşamazsınız. "Kendini bilmek" sözünden kendi bedenimizi bilmeyi anlamış olabilirsiniz. Böyle olsa bile insan bedeninin, organlarının, dokularının ve hücrelerinin tüm bilgisine sahip bir doktor eğer kendi Öz'üne ulaşma bilgisine sahip değilse, sahip olduğu bilgi yarımdır. 

"Kendin bilmek" sadece kendi "Öz'ümüze dönmekle, o sonsuz sınırsız yaratıcı ve düzenleyici alana temas etmekle mümkündür. Bunun da tek yolu meditasyon / zikir yapmaktır.

Kendini bilenlerden olanız dileği ile selam ve sevgiler

Hiç yorum yok:

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR (Ömer Sami Ayçiçek. Araştırmacı-Yazar) Bu, Yunus Emre denen şahıs artık çok oluyor! Ben bu veli z...