18 Nisan 2021

Oruç Tut Sıhhat Bul, Otofaji

18 Nisan 2021, Ankara

Peygamber efendimiz (sav) bir hadisinde "Oruç Tut Sıhhat Bul" buyurmuştur. Onun ümmeti olan bizlere söylenmiş en değerli öğüttür. Oruç insanın beden, akıl ve ruh sağlığı için çok faydalıdır. Bu yazımda Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi'nin Otofaji konulu araştırma sonucunu bulacaksınız. Ramazan sevincini yaşadığımız bu günlerde orucun faziletlerinden bahsetmek istedim.

Oruç sadece aç kalmak değildir

Savm, oruç kelime anlamı olarak sakınmak diye bilinir.

Fakat sakınmayı genelde yemekten içmekten sakınmak olarak biliriz.

Oysa tüm azaların da orucu vardır.

“Nice oruç tutanlar var ki, aç kalmaktan başka bir kazançları yoktur. (İbn Mace, Sıyam,21)

“Nice oruç tutanlar var ki, oruçlarından payları açlık ve susuzluktur. (İbn Hanbel, 2/373)

Bakara Sûresi 183 meâli: Ey iman edenler, sakınmak sizden öncekilere yazıldığı gibi, sizlere de yazıldı. Umulur ki siz fenalardan sakınır, Allah’a ortak koşmazsınız.

Cümle azaların orucu da vardır.

Gözün, kulağın, dilin, ayağın, elin, ağzın, burnun cümle azaların her birinin orucu vardır.

Hele bir de kalbin orucu vardır ki, işte Kâmil insanın orucu kalbî-dir.

Gözün orucu: Eğer kişi, kimsenin ırzına, namusuna, helaline, malına, mülküne, makamına, parasına bakmaktan sakınıyorsa, onun gözleri de oruçludur.

Dilin orucu: Eğer kişi, kimseyi çekiştirici sözler etmekten, küçük görücü sözler etmekten, hakaret etmekten, yalan sözler etmekten, boş sözler konuşmaktan sakınıyorsa onun dili de oruçludur.

Dilin orucu susma orucudur. “Meryem Sûresi 26”

Bir Mürşid-i Kâmil talebelerine” Boş sözler edenin, yalan konuşanın, birilerini çekiştirenin orucu olmaz” der

Kulağın orucu: Fitne, fesatlık, dedikodu, yalan gibi birilerini kötüleyici sözleri dinlemekten sakınıyorsa kulak da oruçludur.

Bir Mürşid-i Kâmil, yanında dedikodu yapan birine”Orucum bozuldu” der.

O kişi de” Efendim bir şey yiyip içmedik”der.

Kâmil insan”Dedikodu yaptık” der

O kişi de” Ben yaptım efendim, siz yapmadınız ki” der.

Kâmil insan” Ben de duydum ya” der.

Elin, ayağın orucu: Eğer kişi haramı almaktan, harama gitmekten sakınıyorsa, o kişinin eli, ayağı da oruçludur.

Ağzın orucu: Eğer kişi ağzına yiyecek, içecek olarak haram şeyleri almaktan sakınıyorsa, o kişinin ağzı da oruçludur.

Burun orucu: Kişi nefes alıp vermesinin hikmetini, her nefeste biliyorsa, aldığı nefesin Allah’ın hayy sıfatı olduğunu verdiği nefesin de kulluk boyutu olduğunu biliyorsa, işte o kişi burnuna da her an oruç tutturuyordur.

Kalb orucu ise, Allah’ın kulundan istediği oruçtur.

Kalb orucu ancak kâmil insanlara mahsustur

Onlar; tüm organlarına oruç tuttururlar.

Onlar; Allah’ın varlığının yanında kendilerine varlık isnat etmekten sakınırlar, Allah’a ait olan sıfatları kendine nispet etmekten sakınırlar.

İşte onlar; her nereye bakarlarsa baksınlar her varlıkta Hakk’ı seyretmenin zevkindedirler.

Her nereye dönerlerse dönsünler oraya “Semme Vechullah” şuuruyla bakarlar.

Onlar kendilerine benlik isnat etmekten her an sakınırlar.

İşte onlar 1 aylık kapıdan geçip 12 aylarını her daim “Savm” “Oruç” şuuruyla geçirirler.

[İsmail Dinçer]

Orucun bedene zihne ve ruha faydaları

Oruç tutmanın saglık açısından faydaları saymakla bitmiyor. Allahu Teala bizleri hem nefs terbiyesi, hem daha sağlıklı olabilmemiz için böyle güzel bir ay hediye etmiştir. Ayrica yoksulun derdini daha iyi anlayabilmek, yardımlaşma ve ulvi güzel duygularımızı hatirlamamiz için ne mübarek bir aydır Ramazan ayı. Her yaptığın güzel düşünce artı puanlar ile güzel enerji oluyor bizlere saglik, mutluluk, bereket, huzur olarak ve daha birçok guzellik olarak geri veriliyor.. Oruç tutmanın saglik açısından da faydasi şu şekilde açıklanmış..

Metabolizma, gün içerisinde tüketilen gıdaları hazmetmekle uğraştığı için vücudumuzun savunma ve bağışıklık sistemi zayıflar. Oruç sırasında sindirime ayrılan zaman azaldığı için, iftar ve sahurda dengeli ve sağlıklı beslenmeyle mide ve bağırsaklar bu süreçte dinlenerek kendini yeniler. Özellikle durmaksızın çalışan karaciğerin dinlenmesine olanak sağlayan oruç, kan içerisinde yer alan akyuvarların da performansıyla vücudumuzdaki her organı ayrı ayrı dinlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.

Otofaji

Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi, insan vücudunun aç kalınca zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçacıkları yok etme programını keşfetti. Bu mekanizmaya Otofajoni adını verdi. Bu keşfiyle 39.Nobel Tıp Ödülünü aldı. Ohsumi şöyle diyor, “üç günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvara oluşumunu tetikliyor, vücut bağışıklık sistemini tamamen yeniliyor. Bu konuda Müslümanların orucu adeta bir yenilenme programı olarak karşımıza çıkıyor. Vücut stres altındayken oruç tutarken veya açlık sırasında çok fazla otofaji (hücrelerin kendini yeme durumu) oluyor. Hücre, enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışıyor.ve tabi ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek temizliğe başlıyor. Otofaji sürecinde belli bir süreklilik olmaz ise; Parkinson hastalığı, diyabet ve kanser hastalığı kaçınılmaz olabiliyor. Yılda bir ay kadar süre ara vermeden aç kalmanın harikulade bir tasarım olduğunu söyleyebilirim. İslam’ın hastalıkların tehlikesini otomatik olarak ortadan kaldıran bir sağlık programı var. “Peygamberimiz bir hadisinde “Oruç tut sıhhat bul” demiştir.”


BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR

BU YUNUS EMRE DENEN ŞAHIS ARTIK ÇOK OLUYOR (Ömer Sami Ayçiçek. Araştırmacı-Yazar) Bu, Yunus Emre denen şahıs artık çok oluyor! Ben bu veli z...